Case: Mopedolycka i Vietnam

Vietnam har blivit ett allt vanligare resmål vid sidan om exempelvis Thailand och Indonesien. Svenskar reser gärna hit på charterresor, men landet är även populärt bland personer som väljer att backpacka – och således ordnar resan själv. I det här caset följer vi ett par som valde det senare, men som fick allt annat än en avkopplande semesterresa.

Destination: Côn Đảo Islands, Vietnam
Befolkningsmängd: ca 7 000 invånare
Risknivå: 3 (medelhög)
Medicinsk risknivå: 4 (hög risk)

Den lilla ön Côn Đảo (en del av Côn Đảo Islands) är en av Vietnams mest populära destinationer. Trots att ön till ytan är liten, lockar ett klimat som i många avseenden påminner om paradisöarna vid Thailands sydspets. Därför är det heller inte så konstigt att paret som vi följer i det här caset* valde att resa just hit när det var dags för deras första gemensamma utlandssemester.

Härligt ö-liv på Côn Đảo Islands

Paret, som var i tjugoårsåldern hade tidigare rest runt i Asien på tu-man-hand och båda förälskat sig i Vietnams natur och kultur. De valde därför att dela upp sin resa mellan storstadsliv i Hanoi och ett lugnare ö-liv på Côn Đảo Islands och bokade allt själva, från hotell till inrikesresor.

På Côn Đảo är det vanligaste färdmedlet mopeder och detta var också något som det svenska paret snabbt anammade. Med hjälp av mopeden fick de möjlighet att utforska ön och kunde enkelt transportera sig mellan strand, djungel och hotell. En sysselsättning som vanligtvis kan ses som relativt riskfritt, om det inte hade varit för de osäkra förhållandena.

Dåligt väglag och osäkra förhållanden

Väglaget på Côn Đảo är med svenska mått mätt i dåligt skick. Trots det är säkerheten bland trafikanterna låg och hjälm eller säkerhetsbälte tillhör ovanligheterna. Även det svenska paret hade valt att färdas utan hjälm – något som visade sig vara en avgörande faktor i den tragedi som senare utspelade sig.

Under en av utflykterna hände det som många vet kan hända, men färre bryr sig om att skydda sig ifrån. Mopeden fick sladd och paret slungades av i hög hastighet. Ett fall som för kvinnans del resulterade i svåra skallskador och ett tillstånd av medvetslöshet. Hennes partner, som klarade sig utan större skador, insåg snabbt allvaret i situationen och fick hjälp av lokalbefolkningen med att transportera henne därifrån.

I Sverige hade ambulans snabbt kunnat vara på plats, men på Côn Đảo finns varken den typen av logistik, eller sjukhus med sådan kapacitet. Istället fraktades kvinnan till öns enda akutmottagning, som endast hade kapacitet för enklare åkommor. Men kvinnan hade tur. Just den dagen som olyckan skedde gästades sjukhuset av en kirurg som direkt insåg vilken svår skada som kvinnan hade råkat ut för. Kirurgen hade även tillräcklig kunskap för att utföra de första ingreppen, som troligtvis är anledningen till att hennes liv kunde räddas.

Hjälpta tack vare försäkringen

I det här skedet kontaktades vi på Falck Global Assistance. Genom sin hemförsäkring hade paret rätt till reseassistans och vi kunde därför hjälpa dem att hitta ett bra sjukhus och transport dit. Under färden följdes de även av FGA:s personal via telefon och fick på så vis direktiv och hjälp med att förstå vad som skulle ske.

Kvinnan togs till fastlandet och flögs sedan till Bangkok, där närmsta specialistvård fanns. Här möttes hon av personal som kände till vad som hade skett och också kunde ge henne den vård som behövdes.

För kvinnan som flögs till Bangkok innebar skallskadorna som orsakades av mopedolyckan allvarlig påverkan på hjärnfunktionen, vilket drabbade bland annat minnet och motoriken. Med under hela sjukhusvistelsen fanns även hennes partner, vars fysiska skador var lindriga, men där psyket var starkt påverkat av händelsen. Via FGA fick paret hjälp av en svensk ledsagare, som följde dem under hela resan hem till Sverige, efter att läget hade stabiliserats. Via försäkringsbolaget fick de också hjälp med fysisk och psykisk rehabilitering efter hemkomst.


Den här historien är tyvärr långt ifrån ovanlig. Många resenärer är dåligt informerade kring vilka förutsättningar som finns på plats och är vana vid ett stabilt skyddsnät, där bra vård aldrig är långt borta. En hjälm kan i det sammanhanget vara en billig livförsäkring, men en säker resa kräver också god förberedelse och vaksamhet. Täcker hemförsäkringen resan? Vilka förutsättningar finns på plats?

Läs mer om hur du förbereder dig inför en säker resa i vår kostnadsfria guide “Så förbereder du dig för en säker resa – och så agerar du i en krissituation”.

*För att skydda våra klienters identitet har vi i det här caset valt att modifiera omständigheterna kring resan, för att säkerställa fullständig anonymitet.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide « Tillbaka