Barn föds 13 veckor för tidigt i Thailand

Thailand är sedan många år ett av de mest populära resmålen för svenska och nordiska turister. Tack vare att många lågprisflygbolag har börjat flyga dit, har det dessutom blivit enklare att nå destinationen till ett bra pris – vilket lockar många småbarnsfamiljer.

Men trots att det idag finns flera etablerade semesterorter i landet är bristerna fortfarande stora inom viktiga samhällsfunktioner, framför allt på de mindre och mer avlägsna semesterorterna. I den här berättelsen får vi följa en familj vars barn föddes 13 veckor för tidigt i semesterparadiset Koh Phangan.


Huvudstad: Bangkok
Befolkningsmängd: 67 miljoner
Risknivå: 3 (medelhög)
Medicinsk risknivå: 3 (medelhög)

En härlig semesterdestination

Paret som händelsen berör reste till Koh Phangan i Thailand när kvinnan precis hade gått in i graviditetsvecka 27. Kvinnan hade besökt en läkare före avresa och fått tillåtelse att göra flygningen, då alla värden såg bra ut och hon kände sig pigg och frisk

Semestern inleddes utan komplikationer för paret, som valt destination och hotell efter rekommendationer av vänner. Därför blev också det förändrade läget en stor kontrast till de första dagarnas sol och bad.

Det som inte får hända

Dag fyra på resan hände det som inte får hända. Kvinnan, som vi ankomst känt sig som vanligt började plötsligt få kraftiga smärtor i magen – något som visade vara början till värkar och hon blev tvungen att föda sitt barn, 13 veckor för tidigt. En situation som i sig är riskfylld, men som på ett sjukhus i Koh Phangan kan vara direkt livshotande för såväl barnet som modern.

Barnet vägde vid födseln endast 1000 gram, var inte fullt utvecklat och behövde därför hjälp med såväl andning som med att få i sig föda. Eftersom Koh Phangan är en plats där sjukvården är begränsad blev situationen kritisk och nödvändig utrustning saknades. Paret, som via sin hemförsäkring var anslutna till Falck Global Assistance hade vid det här laget redan kontaktat oss, för att få hjälp med transport till ett sjukhus med rätt kapacitet. På så vis kunde de också skyndsamt få hjälp med transport till ett sjukhus i Bangkok som erbjöd Neonatal Intensivvård.

Evakuering inom 24 timmar

Läkaren på Koh Phangan som behandlade kvinnan vid förlossningen samarbetade med Falck Global Assistance kontakt på plats i Thailand, vilket gjorde det möjligt att evakuera kvinnan inom 24 timmar efter födseln.

För att göra evakueringen så trygg som möjligt flögs en läkare från sjukhuset i Bangkok över till Koh Phangan för att resa tillsammans med i flygambulansen. Evakueringen gjordes med hjälp av en specialutrustad flygambulans och följdes via telefon av en läkare från Falck Global Assistance, som var specialiserad inom pediatrik och neonatologi. Läkaren var i kontakt med den behandlande läkaren var 15:e minut innan flygambulansen kunde lyfta och fanns tillgänglig under hela resan.

Tillståndet är stabilt men allvarligt

Evakueringen av barnet från Koh Phangan till Bangkok var kritisk, men gick bra och barnet kunde därefter läggas in för intensivvård på sjukhuset i Bangkok. Under två veckor kunde barnet sedan stabilisera sig för att kunna transporteras hem till Sverige. Hemresan skedde i en specialutrustad flygambulans och i en speciell inkubator för att få rätt syresättning.

Familjen klarade sig mirakulöst nog helt utan men och barnet har idag kommit ikapp i sin utvecklingskurva. Ett lyckligt slut som inte hade varit möjligt utan snabb assistans och professionell sjukvård.


Så hjälper Falck Global Assistance till på resa

Vi på Falck Global Assistance samarbetar med flera svenska försäkringsbolag för att hjälpa privatresenärer som stöter på problem utomlands. För att ha rätt till reseassistans krävs en giltig hemförsäkring, vars grundreseskydd täcker dig de första 45-60 dagarna utanför Sveriges gränser. Planerar du att resa under en längre period måste du förlänga din försäkring eller teckna en extra reseförsäkring.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide « Tillbaka