5 vanligaste diagnoserna under semesterresan

Magsjuka, öroninflammation och hjärtproblem. Vi listar de vanligaste sjukdomarna vi svenskar diagnostiseras med på semesterresan – och tips på hur du undviker dem.

1. Magsjuka/magproblem

Det absolut vanligaste vi drabbas av på resor är olika typer av magsjuka. Ofta orsakat av en bakteriekultur vi inte är vana vid, förtäring av dåligt tillagad mat och dålig hygien.

För att undvika det här är det bra att, redan innan avresa, förbereda magen genom att få i sig probiotika och på så sätt normalisera tarmfloran. Under resan är det också viktigt att hålla en god handhygien, se till att äta vällagad mat och dricka renat vatten. Det finns också en mängd tabletter för olika sorters turistmage på apoteket vilket kan vara en bra idé att packa med i resenecessären.

Så här säger Jakob Hendel, kontaktdoktor på Falck Global Assistance:

”It is important to pay attention to potential sources of infections, e.g. badly prepared food, fruit and vegetables that have not been cleaned properly or just general hygiene in local kitchens. If hit by an infection, remember to drink plenty of water in order to prevent dehydration”.

2. Problem i öron, näsa och hals

Den näst vanligaste diagnosen som rapporteras till oss på Falck Global Assistance rör problem i öron, näsa och hals. Ofta är detta orsakat av frekvent badande. Det kan därför vara bra att ha packat necessären med halstabletter samt något avsvällande för öron och näsa.

3. Hjärtproblem

Lider du av en kronisk hjärtsjukdom är det viktigt att får en omfattande kontroll innan avresa, för att säkerställa att din hälsa är tillräckligt god. Får du problem med hjärtat under resan ska du på en gång kontakta Falck Global Assistance, så vi kan assistera dig till ett sjukhus vi vet kommer ge dig rätt vård.


Tips på rekommenderade sjukhus i Cypern, Grekland, Spanien, Turkiet och Thailand


4. Sårskador

Att få en sårskada är lätt hänt på semestern, och det är viktigt att komma ihåg att värmen lätt kan orsaka infektioner i det. Rengör såret med vatten och tvål, se till att hålla det luftigt och skydda såret vid behov. Det kan därför vara bra att ha packat ner steril sårtvätt, plåster och förband i necessären.

5. Feber

Feber är något som vi alla drabbas av då och då – även på semesterresan. Ifall du befinner dig i ett tropiskt land bör du söka vård om du insjuknar i hög feber, men annars behandlar du den på samma sätt som hemma. Febernedsättande tabletter, mycket vatten och vila.

 

Guide:  Säkerhetsguiden inför din nästa solsemester Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka