Förberedelser avgörande – så hanterade den svenska polisen terrordådet i Stockholm

Fredagen den 7 april, strax efter kl. 14:15 lokal tid kapades en lastbil i centrala Stockholm av en 39-årig man. Mannen, som nu sitter häktad misstänkt för terrorbrott genom mord, körde lastbilen längs med Drottninggatan, en av stadens viktigaste affärsstråk, med ett förmodat syfte: att skada. Vansinnesfärden fortsatte tills dess att lastbilen kraschade in i varuhuset Åhlens, där förarhytten sattes i brand.

Fyra människor har sedan attacken bekräftats döda och ett tiotal personer befinner sig fortfarande på sjukhus, flera av dem allvarligt skadade.

I det här blogginlägget beskriver vi mer ingående hur den i efterhand hyllade polisinsatsen var möjlig och vad som låg till grund för polisens agerande under och efter attacken. Vi ger även råd kring hur du bör tänka och agera vid en liknande händelse.

Polisens agerande under attacken

Strax efter kraschen befann sig polis på platsen, medan andra polispatruller cirkulerade runt området och varnade för den pågående attacken. Tunnelbanan och övrig kollektivtrafik i centrala Stockholm stängdes och centralstationen evakuerades. Även det närliggande riksdagshuset hölls avspärrat och allmänheten råddes att hålla sig borta från citykärnan under den pågående polisinsatsen.

Även gatorna i området kring Fridhemsplan på Kungsholmen var under en period avspärrat och köpcentrumet Mall of Scandinavia hölls enligt flera vittnesmål evakuerat, trots att områdena inte stod under attack. En av orsakerna till detta var att lastbilens förare ännu befann sig på fri fot, vilket medförde en ökad risk för staden och närområdet.

Insatser för att förhindra fler attentat

En bild av en möjlig misstänkt som fångats av en säkerhetskamera släpptes till media ett par timmar efter attacken, med avsikt att varna, men även göra allmänheten uppmärksam och på sin vakt. Genom att stänga ner kollektivtrafiken var polisens förhoppning även att eventuella relaterade attacker skulle motverkas – genom att försvåra gärningsmannens möjligheter till att genomföra fler attentat – likt bombningen i London 2005.

Att evakuera viktiga byggnader i Stockholmsområdet och platser med mycket folk, får dock i sammanhanget mest troligt som preventiva åtgärder, snarare än insatser till följd av en direkt risk. Särskilt riksdagshuset kan i lägen som dessa ses som extra utsatt, något vi bland annat sett vid tidigare händelser i Westminister och det brittiska parlamentet. Från tidigare händelser runt om i Europa vet vi även att kollektivtrafiken är extra utsatt – och därav bör skyddas.

I samband med attacken kallades polis från hela Stockholm med omnejd in för att assistera i det efterföljande polisarbetet. Polisen höll en hög profil i staden och patrullerade gatorna beväpnade, främst i de mest centrala delarna av staden. Även i resten av Sverige höjdes polisnärvaron drastiskt, liksom vid gränskontrollerna och i våra nordiska grannländer Norge och Danmark.

Vad vi vet idag

I skrivande stund har en 39-årig man med Uzbekiskt ursprung arresterats av svensk polis i Märsta, norr om Stockholm och enligt ett polisutlåtande har han även erkänt att han gjort sig skyldig till attacken. Polisen har även frihetsberövat ytterligare 5 personer, varav två efter en räd i Stockholmsförorten Vårberg.

Informationsdelning mellan nationer, polis och säkerhetstjänster till följd av de senaste incidenterna i Europa, kan ha spelat en viktig roll för svensk polis i insatsen under och efter den 7 april. Omfattande säkerhetsträning, utbildning i krishantering och en förbättrad kommunikation mellan mellan olika räddningsinstanser är också faktorer som kan förklara det effektiva och välsamordnade polisarbetet under och direkt efter attacken.

Incidenter som den i Stockholm är den senaste i en lång rad fruktansvärda händelser som skett runt om i Europa och som tvingat polisen till att även räkna med att det kan ske – igen. Sverige har även upplevt attacker i det direkta närområdet – både i Danmark och Norge. Sättet som den svenska polisen agerade på under den senaste attacken i centrala Stockholm visar på att man tagit de nya tendenserna vi sett i Europa på allvar och  har lärt från dem. Incidenter som varit möjliga med hjälp av ett fordon eller lastbil, likt i Nice 2016, har troligtvis legat till grund för mycket av den träning som även svensk polis har genomgått. Förstärkning vid gränserna, att kalla in poliser från hela regionen och att släppa en bild på en misstänkt var troligtvis alla del i att polisen lyckades hitta och fånga gärningsmannen så snabbt. Alla delarna har med stor sannolikhet även ingått i den träning som polisen genomgått för att förbereda sig inför scenarion likt detta.

Under hela insatsen höll polisen allmänheten informerad om händelserna via pressmeddelanden och uppdateringar i sociala medier, i syfte att behålla kontrollen över situationen. Kriskommunikation är avgörande i efterdyningarna av händelser som den i Stockholm, inte minst för att mildra effekten av incidenten.

Så bör du agera vid en liknande händelse

Om du som privatperson råkar ut eller berörs av en liknande händelse som den i fredags är det viktigt att du litar på polisen och den träning som de besitter, samt följer deras råd och rekommendationer. Det här inkluderar troligtvis att sätta dig i säkerhet, genom att förflytta dig från det drabbade området så snabbt som möjligt. Håll dig lugn och alert, ta till dig informationen från polisen och låt dem sköta det som de gör bäst. Om du har blivit vittne till en händelse är det viktigt att memorerar detaljerna och är förberedd på att assistera polisen så snart som läget har stabiliserats. Se även till att ta kontakt med dina närmaste, för att meddela dem att du befinner dig i säkerhet. Om du upplever några tecken på trauma är det rekommenderat att du söker professionell hjälp.

Inlägget skrevs den 11 april 2017 i samråd med FGA:s globala säkerhetsexperter.


Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka