När du blir sjuk utomlands

Vi alla blir sjuka lite då och då. Vi vet också ofta hur vi ska kurera oss, vilka mediciner vi brukar ta och hur vi uppsöker vård ifall vi behöver det. Men om vi blir sjuka utomlands – hur fungerar det då?

I det här inlägget går vi igenom, steg för steg, vad du ska göra om du behöver söka sjukvård utomlands.

1. Kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral

Blir du allvarligt sjuk eller skadad under resan är det viktigt att du, innan du besöker en läkare, kontaktar ditt försäkringsbolags larmcentral*. Vi på Falck Global Assistance ser till att arrangera ett läkarbesök till dig på ett sjukhus vi vet uppfyller våra krav och kommer ge dig rätt vård. Utan att konsultera oss är risken stor att du hamnar på fel sjukhus. Vi står sedan för betalningen direkt till kliniken, så din reskassa kan användas till det den var avsedd till – troligtvis något betydligt härligare.

Vill du veta mer? Besök Falck Global Assistance sida för reseassistans

2. Glöm inte ditt EU-kort och annan viktig dokumentation

Om du reser inom Europa bör du ha packat ner ditt Europeiska försäkringskort. Om du inte har ett, se till att beställa ett från försäkringskassan senast två veckor innan avfärd. Med EU-kortet garanteras du nödvändig vård i det allmänna sjukvårdssystemet och du betalar alltid lika mycket för vården som landets invånare. Äter du någon medicin är det praktiskt att notera vad de heter på en lapp och ta med. Där kan du även skriva ned om du eller någon familjemedlem är allergisk mot något.

3. Dokumentera

Kom ihåg att dokumentera vårdbesöket och spara alla utlägg och kvitton du sedan vill ha ersättning för. Om du trots allt inte kunnat ta kontakt med din larmcentral innan du träffar en läkare, ta alltid reda på din läkares namn och kontaktuppgifter, så att Falck kan ta kontakt med den personen. Här listar vi våra rekommenderade sjukhus i Cypern, Grekland, Spanien, Turkiet och Thailand

Vi på Falck assisterar dig tills du inte är i behov av hjälp längre eller tills du är hemma i Sverige igen, där den svenska sjukhusvården tar över.

*Falck Global Assistance är larmcentral åt Folksam, Vardia och Moderna försäkringar.


Guide:  Säkerhet under flygresan – tänk på det här! Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka