Expandera verksamheten till nya marknader

Vill ni expandera er verksamhet till nya marknader eller etablera er produktion på nya platser? Vi har sammanställt 7 tips som hjälper er att växa utanför Sveriges gränser!

1. Fråga ett företag som lyckats

Undvik vanliga misstag genom att rådfråga ett företag som genomfört en lyckad etablering på en ny marknad. Vilka var deras största misstag och lärdomar? Vad gick bra och vad gick mindre bra?

2. Rådfråga en expert

Att bedöma risknivån i ett land eller på en viss marknad kan vara svårt. Rådgör med en expert före er etablering, antingen via ett säkerhetsföretag eller med hjälp av din lokala handelskammare. Följ medias rapportering kring landet och ta kontakt med den svenska ambassad som täcker in regionen.

3. Få koll på lokal vård och service

Undersök alltid tillgången till vård och service i området där ni planerar en etablering. Finns det ett skyddsnät i form av polis, militär eller evakueringsmöjligheter? Utvärdera risker och undersök avstånd och restider till nödvändig service.

4. Utbilda er personal

Det finns risker överrallt, oavsett om det är inom EU eller på andra sidan jorden. Låt era medarbetare genomgå en säkerhetsutbildning för avresa, för att säkerställa att de har koll på grundläggande akutsjukvård, förebyggande åtgärder och riskhantering.

 

Guide:  Risker på resa - detta bör du som VD tänka på när dina medarbetare vistas  utomlands i tjänsten Ladda ner guide

5. Kultivera er!

Den svenska kulturen skiljer sig väldigt mycket jämfört med andra kulturer. Oftast är det vår kultur som sticker ut mest. Se därför till att ha koll på vanliga artighetsfraser och do’s and dont’s, före första besöket i landet. Det viktiga är att ni gör ett försök till att respektera den nya kulturen men självklart har de flesta överseende med att ni inte har koll på allt.

6. Säkra upp resan

En försäkring tar vid efter att en händelse har skett. Därför bör försäkringen alltid kompletteras med förebyggande åtgärder, men även med hjälp av säkerhetsföretag på plats i regionen. Var alltid helt säker på att hjälp finns att tillgå vid oförutsedda händelser, innan ni gör ert första besök eller etablering i landet.

7. Boka resan via betrodd researrangör

Att snåla in på resan lönar sig inte alltid. Vid resor till länder där det finns en potentiell risk är det en fördel att boka resan via en betrodd arrangör. Det gör det möjligt för kollegor och familj att följa resan och för dig att ta del av arrangörens kunskap om destinationen.


Vill du veta mer? Läs vårt case om ett företag som vågade testa ny mark genom en etablering i Bangladesh: ”Under lupp: Säker etablering i Bangladesh”.

Dela inlägget

« Tillbaka