Res inte iväg till Spanien utan att bocka av den här listan!

Planerar du en resa till Spanien, Mallorca eller kanske Kanarieöarna? Resmålen tillhör svenskarnas favoriter och många reser dit på både weekends och längre semestrar. Men även om destinationen är vanlig och anses ganska “lätt”, finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på inför resan. Här listar vi de viktigaste.

Vanliga risker i Spanien

Även om Spanien inte är ett land som är känt för kriminalitet, är väsk- och plånboksstölder relativt vanligt förekommande. Ofta sker det på platser där många människor rör sig (t.ex. i tunnelbanan, större folksamlingar eller på stranden). Sedan terrordåden i Paris har Spanien höjt sin beredskap för liknande händelser. Särskilt hög bevakning finns också i större städer som Madrid eller Barcelona.

Sjukvård och medicin i Spanien

Spanien har överlag en låg medicinsk risknivå, vilket innebär att sjukvården med svenska mått mätt håller en acceptabel standard. På mindre orter kan dock sjukvården variera, vilket kan innebära en risk för dig som blir allvarligt sjuk.

Lästips! Case: Mopedolycka i Vietnam

Kostsam felbehandling

Något som också kan bli ett problem för dig som blir sjuk är att du får fel vård, eller ges “onödig” behandling till en högre kostnad än vad som är nödvändigt. Det här har blivit ett allt vanligare problem även i utvecklade länder, där sjukhus medvetet “överbehandlar” vanliga åkommor och utnyttjar det faktum att patienten ofta har dålig koll på sitt eget tillstånd, eller har svårt att förstå termerna på det inhemska språket. Tänk på att du inte alltid behöver gå till det största sjukhuset med lättare åkommor – detta kan många gånger behandlas på en mindre klinik.

Vid sjukdom är det viktigt att du tidigt kontaktar ditt försäkringsbolag och din larmcentral för att bli rekommenderad ett sjukhus som ger rätt vård, till rätt pris. Vi på Falck Global Assistance hjälper även till med att informera sjukhuset om ditt tillstånd, samt följa upp att behandlingen går rätt till.

Viktig information om Spanien:

  • Landsnummer: +34
    Sverige har +46, vilket för telefonnumret 071-234 56 78 exempelvis skrivs som “0046712345678”
  • Internetkod: .es
    Spaniens motsvarighet till .se, där exempelvis offentlig verksamhet samlar sina webbsidor.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

 

Dela inlägget

« Tillbaka