Att resa med barn

Värmeutslag, kallsupar i poolen och inflammerade hörselgångar. Rädsla inför både mässling och röda hund. Att resa med barn innebär ofta att du som förälder inte helt kan slappna av. Men är oron befogad? I det här inlägget går vi igenom vad du som förälder måste tänka på (och inte tänka på) för att få en härlig och säker resa tillsammans med ditt barn.

Nyttigt med ny flora

När vi reser till andra länder reser vi också till en annan bakterieflora, en flora vi inte har ett naturligt immunförsvar mot. Barn har heller inte ett fullt utvecklat immunförsvar vilket gör att de blir mer mottagliga för olika sorters bakterier. Men trots detta finns det ingen anledning att för dig som förälder försöka isolera ditt barn från dessa miljöer – snarare tvärtom. En ny bakterieflora kommer i stället bygga upp och stärka ditt barns immunförsvar!

Följ vaccinationsprogrammet

Inför varje utlandsresa är det viktigt att ditt barn har blivit vaccinerad enligt BVC:s allmänna vaccinationsprogram. Tack vare att allt fler väljer att vaccinera sina barn har sjukdomar som mässling och röda hund minskat stort i Europa. Detta är därmed inget du behöver oroa dig för om ditt barn redan har fått sin vaccination. Innan resan är det bra att i god tid undersöka ditt barns vaccinationsstatus och kontakta BVC eller Elevhälsan ifall det skulle vara så att resmålet kräver ett vaccin som inte ingår i det allmänna programmet.

 

Lästips! Förebygg sjukdom på resan – 7 enkla tips

 

Sola och bada gärna, men försiktigt och under uppsikt!

Barn är extra känsliga för solens strålar och det blir därför också extra viktigt att inte exponera ditt barn för direkt solljus. Det absolut bästa skyddet är kläder, hattar/kepsar, solglasögon och som komplement är det viktigt att du smörjer in ditt barn med högt UV-skydd. För mindre barn är UV-kläder ett riktigt bra val!

En utlandssemester för barn stavas bad. Gärna, ofta och helst i poolen. Ett möjligt orosmoment för dig som förälder, då barnet både kan råka få vatten i munnen och i hörselgångarna, något som kan leda till både magproblem och öroninflammation. Att duscha av badvattnet i duschen vid poolen eller stranden kan minska risken för öroninflammation. Det viktigaste är dock som alltid att ha uppsikt för att inte riskera att det värsta tänkbara sker, ett drunkningstillbud. Kom också ihåg att bad inte bara medför risker, det är roligt och det minskar risken för värmeslag hos ditt barn.

Ät bra och drick mycket

Ha lite extra uppsikt över vad ditt barn stoppar i sig och se till att maten är ordentligt tillagad. Börjar ditt barn kräkas eller få diarré är det också viktigt att kompensera vätskeförlusten med vatten. Det är alltid säkrast att dricka vatten ur flaska, trots att kranvattnet i Europa i regel är av god kvalité. Ett tips är också att tillsätta salt i maten eller dricka någon form av vätskeersättning. Men kom ihåg, barn är barn och kommer säkerligen stoppa i sig ett och annat sandkorn.

Om du eller ditt barn blir sjuk på resan, vänta inte med att ringa din larmcentral. Du får även gärna ringa innan om du vill ha råd och tips inför din resa!

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka