Skicka inte dina anställda på riskfyllda resor!

Reser dina medarbetare ofta utomlands i tjänsten? Eller planerar ni kanske att utvidga er verksamhet till nya marknader? För en lyckad utlandsetablering eller tjänsteresa krävs att du som arbetsgivare gör research om destinationen. I det här blogginlägget tipsar vi om de bästa informationskällorna för omvärldsbevakning – före, under och efter resan!

Följ nyhetsrapporteringen

Med hjälp av appar med nyhetsrapportering kan du enkelt följa den senaste utvecklingen i de länder som intresserar dig. Ställ själv in vilken typ av nyheter du vill ta del av och få de senaste världshändelserna som notiser direkt i din telefon.

… Och glöm inte de lokala nyhetsbyråerna

En del händelser som får stor påverkan lokalt når aldrig de stora nyhetsbyråerna. Se därför till att även följa de lokala nyhetsbyråerna, kanalerna och tidsskrifterna. Internationellt sett “små” nyheter kan vara av stor betydelse för din verksamhet eller dina medarbetare.


Guide:  Frågorna du måste ställa dig innan dina medarbetare åker på tjänsteresa Ladda ner guide

Ta kontakt med personer som nyligen vistats i landet

En del information når varken de stora eller lokala nyhetskanalerna, därför är det bra att även ta kontakt med personer som nyligen vistats i landet. Dem kan ge dig en bättre bild av det aktuella läget, berätta hur snacket går bland invånarna och ge dig en rapportering som matchar företagets behov.

Förlita dig inte bara på UD:s rekommendationer

Sveriges Utrikesdepartement rapporterar regelbundet kring säkerhetsläget runt om i världen. Informationen kan vara nyttig att ta del av, men är sällan specifik för just dina resor. Ofta går det att göra säkra resor även i oroliga områden med rätt förberedelser. Det finns även risker som måste beaktas i länder som totalt sett bedömts som säkra.

Skapa rätt förutsättningar för din personal

Arrangera kurser i säkerhet, kultur, språk och enklare sjukvård för att göra din personal så förberedd som möjligt inför resan. Se alltid till att de har de bästa möjliga förutsättningarna för att klara sig i alla tänkbara situationer – och om du kan, ta hjälp av externa experter.


Lästips! Case: Stroke på jobbresan i Tanzania


Ta kontakt med landets ambassad

Oavsett om du befinner dig i planeringsfasen för en utlandsetablering eller bara är nyfiken på ett visst land, kan det vara bra att ta kontakt med landets ambassad. Via dem kan du få information om vad som krävs av dig som arbetsgivare vid en etablering eller tjänsteresa till landet. De kan också svara på frågor om företagsklimat, resetillstånd och skatter.

Använd dig av en tjänst för omvärldsbevakning

Som kund till Falck Global Assistance får du tillgång till en global riskportal med de senaste nyheterna och rekommendationerna från världens länder. I portalen kan du ta del av aktuella tips från våra experter, men även få en riskbedömning kring specifika regioner och städer.


Guide:  Risker på resa - detta bör du som VD tänka på när dina medarbetare vistas  utomlands i tjänsten Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka