Ska du resa på semestern? Denna lista måste du bocka av innan

Inför sommarhalvåret är det lätt att drömma sig bort till platser där sol och värme garanteras, semestern ut. Och semesterresor ska vara något härligt, problemfritt och avkopplande. Därför har vi skapat en checklista i 5 steg, som hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för din kommande semesterresa.

1. Medvetenhet

Var medveten om vilka de största säkerhetsriskerna och hälsoriskerna är på de platser du planerar att besöka. Var vaksam på avvikande beteenden (t.ex. personer som är ovanligt närgångna eller ständigt dyker upp i din närhet) och särskilt vid ankomst eller avresa. Om du ser något som verkar misstänkt – kontakta den lokala polisen. Tänk även på att läsa på om de utflyktsmål du planerar att besöka och de eventuella risker som finns där, medvetenhet är alltid det mest effektiva skyddet!

2. Klädsel

Undvik att bära med dig saker som väcker extra uppmärksamhet, som exempelvis dyra handväskor, klockor eller teknisk utrustning. Även om många tycker om att bära kameran runt halsen, är det också något som innebär en utökad risk. Klä dig hellre mer konservativt eller “vanligt” – det minskar risken för stölder eller rån.

3. Rutiner

Går du alltid ner till frukosten precis samma tid varje dag? Skulle det gå att ställa en klocka efter dina lunchvanor eller sovtider? Allt för fasta rutiner skapar en risk i sig, då det gör att personer som inte vill dig väl känner till precis när du är hemma – eller inte är det.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

4. Kommunikation

Alla i ditt resesällskap bör vara införstådda i hur de tillkallar hjälp i händelse av att de exempelvis kommer bort från gruppen, tappar sin telefon eller råkar ut för något. Bestäm på förhand hur ni kommunicerar med varandra och ha en gemensam uppsamlingsplats som alla hittar till.

5. Små steg till säkerhet

Det finns ett par saker som du alltid bör tänka på när du reser, för att öka din och ditt sällskaps säkerhet. Ta personligt ansvar för säkerheten och förlita dig inte på att andra ska sköta det åt dig. Lås dörrar, tänk igenom var du går och vid vilka tider, håll koll på nödutgångar på hotell och restauranger och håll dig informerad om destinationen du reser till, både före och under resan.

6. Hälsoproblem och sjukhus

Om du har ett stadigvarande problem med hälsan eller ett permanent sjukdomstillstånd vid avresan kan det vara så att detta inte täcks av din försäkring. Kontakta alltid en läkare och ditt försäkringsbolag före du reser iväg, för att få information om hur ditt tillstånd kan påverkas av resan – och om din försäkring täcker ett försämrat tillstånd.

Ta även reda på vilka sjukhus på destinationen som rekommenderas via ditt försäkringsbolag eller din larmcentral. Det minskar också risken för att du får fel vård – till fel kostnad.


Vill du få fler tips inför din resa? Läs något av våra case från exempelvis Vietnam eller Thailand eller ladda ner en av våra kostnadsfria guider.

Dela inlägget

« Tillbaka