Förebygg sjukdom på resan – 7 enkla tips

En jobbresa eller semesterresa kan kännas ganska ofarlig, framför allt om du är resvan. Men oavsett om du är van eller inte så blir resan väldigt mycket tuffare om du eller någon i sällskapet skulle bli sjuk.

I det här inlägget går vi igenom några enkla tips som är bra att påminna sig själv om och som kan hjälpa dig att förebygga sjukdom eller skador på resan.

1. Ladda med energi

Ta med ett mellanmål på flygplanet, såsom banan och avokado. Utbudet på flygplatsen och på flygplanet är inte lika stort som i dina lokala affär så försök köpa med dig något näringsrikt.

2. Rör på dig

Försök röra på dig, både innan och under flygningen. Ställ dig upp emellanåt och promenera fram och tillbaka i gångarna. Det gör att du får igång blodcirkulationen och undviker att bli stel. Något som också håller igång blodcirkulationen är stödstrumpan. Den håller ner svullnaden och minskar risken för att få skador efteråt, oasvett om du är ung eller gammal.

3. Var utvilad

Du startar din resa på bästa sätt om du är utvilad. Har du sovit dåligt natten till resdagen så försämras ditt immunförsvar rejält, vilket gör att du kan riskera att bli förkyld redan på flygplanet.


Tips! Lyssna på avsnittet ”Vanliga risker på resa” i vår podcast Ready for Takeoff


4. Håll dig uppdaterad

För att minimera risken för att bli sjuk på din tjänsteresa är det bra om du är uppdaterad kring om det finns risker för sjukdomar i det landet ni ska resa till och om det går att behandla på plats.

5. Tänk på vad du stoppar i munnen

Eftersom hygienen är olika beroende på vilket land ni reser till så kan infektionsrisken vara hög. Ett tips är att försöka hålla sig borta från de lokala köken där du inte vet hur de hygieniska förhållandena ser ut. Försök också att undvika råa grönsaker, ägg och okända mejeriprodukter (exempelvis glass) samt bufféer där maten har stått framme länge. Tänk även på att skölja och skala frukt och grönsaker noga.


Kostnadsfri guide: Så undviker du matrelaterade problem på resan


6. Bär med dig handsprit eller våtservetter

Handsprit är en bra produkt att alltid bära med sig på resan, framför allt om det är brist på ställen att tvätta händerna efter toalettbesök, innan ni ska äta, eller om du är osäker på om du har varit i kontakt med en infektionskälla.

7. Drick mycket vatten

Om du reser till ett land där temperaturen är mycket högre än du är van vid är det viktigt att dricka mycket vatten. Redan på planet finns det risk för att blir uttorkad då luftfuktigheten kan minska drastiskt. Kan du inte dricka vattnet ur kranen behöver du köpa vatten på flaska istället. Men köper du en flaska måste du se till att den är försluten och oöppnad. Ett tips är att tillsätta salt i maten – särskilt vid semesterns början eller  packar ner någon form av vätskeersättning.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

Dela inlägget

« Tillbaka