Innan du reser – det här måste du ha koll på

En bra resenär är en förberedd resenär. De flesta har nog koll på att inte dricka vatten ur kranen i vissa delar av världen, men har du inte alla dokument klara innan avresa kan det bli komplicerat redan på flygplatsen. För att minimera den risken finns det det några saker du måste ha koll före avresa.

Här är fem saker du bör tänka på innan du åker till flygplatsen!

1. Se över dina resedokument

Först och främst måste du se till att ditt pass är giltigt 6 månader från det datumet du ska åka hem. Du behöver också kontrollera att det finns fria sidor i passet för avresa och ankomst. Förutom pass är det viktigt att du har visum, försäkringar och flygbiljett både i utskriven och digital version. Det vill säga, ta en bild eller scanna in alla dokument och skicka dem till din mail.

2. Packa smart!

Med en smart packning behöver du ta med färre saker, men säkrar också upp dig mot potentiella risker. Se till att packa värdesakerna i ditt handbagage och ha alltid ett lås på den väska du checkar in. På en del flygplatser kan du dessutom plasta in din väska, vilket minskar risken för att någon öppnar din väska under transporten. Reser du lätt? Genom att förbereda din klädsel i separata påsar, samt rulla kläderna får du plats med mer och slipper fundera kring klädval eller kombinationer.

3. Håll dig uppkopplad

Innan du ger dig iväg på en resa är det viktigt att du har information om din destination. I vissa länder måste du lämna adress för att få komma in i landet. Kolla även upp om det finns tillgång till wifi på din destination. I vissa fall kan det vara ett smartare val att köpa ett lokalt simkort, än att förlita sig på tillgång till wifi.

 

Guide:  Förbered dig för en säker resa - och så agerar du i en krissituation Ladda ner guide

4. Kultur och normer

Innan du åker iväg på en tjänsteresa är det bra om du läser på om kultur, religion och olika normer i landet du ska resa till. Det uppskattas om du gör ett försök till att förstå den nya kulturen och du slipper att riskera att hamna i obekväma situationer.

5. Resplan på plats i landet

Planerar ni sightseeing eller gå ut och äta på kvällen, kan det vara bra att kolla med en trovärdig källa, en lokal partner eller liknande om det finns några otrygga områden, gator eller platser som en ”turist” inte bör vistas på.

Visst kan situationer uppkomma som du inte har kontroll på, men för att minska risken dessa kan du vara så förberedd som du kan bli.


Lästips! Missa inte vårt case om semesterresan till Vietnam som fick ett oväntat och abrupt avslut.

Dela inlägget

« Tillbaka